Mokyklos g. 24, Švenčionėliai, LT-18220 Švenčionių r.
+370 387 31312
rastine@skmg.lt

Mokytojo pagalba šiandien – mokinio sėkmė rytoj

Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazijos svetainė

Mokytojo pagalba šiandien – mokinio sėkmė rytoj

„Kadangi nežinome, ko labiausiai reikės ateityje, būtų beprasmiška stengtis išmokyti to iš anksto. Veikiau reikėtų stengtis išugdyti žmones, kurie taip pamėgs mokytis ir taip puikiai gebės tai daryti, kad gebės išmokti visko, ko tik prireiks“ – rašo knygos apie vaikų mokymą autorius Džonas Holtas.

Šiandien gyvename pasaulyje, kuriame vyrauja vaizdo ir garso kultūra. Šiuolaikiniai paaugliai neįsivaizduoja savo kasdienybės be audiovizualinių medijų. Internetas, televizija, radijas, skelbimų lentos, kompiuteriniai žaidimai supa mus iš visų pusių ir daro įtaką pasaulio suvokimui dažnai manipuliuodami mūsų jausmais ir net mintimis. Tuo pat metu medijos atveria naujas galimybes jaunimui, padeda tyrinėti pasaulį, įgyti žinių, susidraugauti, įgyvendinti savo kūrybines idėjas.

Didelis iššūkis paaugliams – nepasiklysti virtualiame pasaulyje, o mokytojams – darbas su jaunais žmonėmis, kurie yra ne tik susipažinę, bet ir susidraugavę su šiuolaikinėmis technologijomis. Siekdami padėti aštuntų klasių mokiniams dalykų mokytojai, klasių vadovai ir socialiniai pedagogai teikia konsultacijas, kurių paskirtis – teikti papildomą pagalbą individualiems mokinių poreikiams tenkinti, šalinti mokymosi spragas, siekti geresnių rezultatų. Mokymosi ir socialinė pagalba teikiama ne tik žemų mokymosi pasiekimų, bet visiems mokiniams atsižvelgiant į individualius jų ugdymo(si) poreikius. Teikiamas konsultacijas lanko daugiau kaip 80 procentų aštuntokų.

Dalykų mokytojų organizuojamas individualios ir mokinių grupėms pagalbos teikimas dėl savivaldaus mokymosi kompetencijų ugdymo, gilesnio dalykų mokymosi poreikio ir spragų likvidavimo. Nuotolinio mokymosi metu labai reikšmingas mokiniui tampa savivaldus mokymasis, siejamas su besimokančiojo poreikiu prisiimti atsakomybę dėl mokymosi ir jo rezultatų ar pasiekimų. Kad ir kaip atrodytų keista, bet mokiniai nori būti savarankiški ir atsakingi už savo gyvenimą ir veiklą, todėl konsultaijų metu jie gauna informaciją apie mokymosi tikslų kėlimą, laiko planavimą, tinkamas priemones, strategijas ir refleksijos svarbą.

Klasių vadovai ir socialiniai pedagogai bendradarbiaudami tarpusavyje teikia socialinio ir emocinio mokymosi gebėjimų reikalaujančias žinias. Jomis grindžiamas kūrybiškumas, gebėjimas  spręsti problemas, taip pat bendravimas ir bendradarbiavimas tarpusavyje ir virtualioje aplinkoje, laiko planavimas, darbo ir poilsio derinimas. Išugdyti socialinio ir emocinio mokymosi gebėjimai suteikia ilgalaikių privalumų, pavyzdžiui, geresnius mokymosi rezultatus, lyderystės, kūrybiškumo, smalsumo gebėjimus, geresnes ateities galimybes. Mokinių mokymosi ir socialinio bendravimo, emocinės būsenos sunkumus padeda įveikti laiku taikomos veiksmingos mokymosi pagalbos priemonės ir nuolatinis jų poveikio analizavimas.

Pasiteiravus, ką apie teikiamas konsultacijas galvoja mokiniai, visi atsakiusieji džiaugiasi, kad prireikus gali gauti dalyko mokytojo, klasės vadovo ar socialinio pedagogo pagalbą. Pasak gimnazistų, klasės vadovas atlieka ne tik mokytojo, bet ir ugdytojo funkciją, jis domisi ne tik mokymosi rezultatais, bet ir vidiniu pasauliu, padeda, kai iškyla kažkokia problema. Dalykų mokytojų konsultacijos taip pat labai naudingos. Mokiniai teigia, kad jų metu gauna žinių, kurių nespėja įsisavinti pamokų metu, gali geriau pasiruošti kontroliniams darbams, testams, atsiskaitymams, išsitaisyti klaidas, kartu atlikti namų darbus, išsiaiškinti nesuprastas arba dėl įvairių priežasčių praleistas temas, atsiskaityti darbus, pasitaisyti įvertinimus, pasitarti su mokytojais dėl tolimesnių mokymosi žingsnių, plėsti turimas kompetencijas, nagrinėti įdomias temas, ieškoti naujų veiklos galimybių.

„Mokyk vaiką, kaip gyventi, ir jis tai prisimins visą savo amžių“ – teigiama ,,Patarlių knygoje“. Gimnazijos mokytojų, klasės vadovų ir socialinių pedagogų konsultacijos – žinių teikimas prasmingam mokinių gyvenimui.

8 klasės vadovė Andžela Zenkevičienė