Mokyklos g. 24, Švenčionėliai, LT-18220 Švenčionių r.
+370 387 31312
rastine@skmg.lt

Svečiuose pas kalbos dalis

Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazijos svetainė

Svečiuose pas kalbos dalis

Balandžio mėnesį penktokai lankėsi kalbos dalių namuose, domėjosi, tyrinėjo, kaip vienuolika kalbos dalių draugauja vienos su kita, bandė suprasti jų tarpusavio santykius. Kalbos dalys – it kokios pasakų fėjos. Jos keičia savo formą, pavidalą, todėl norėdamas jas pažinti turi būti labai budrus ir atidus.

Puikiai įveikę daiktavardžio išmėginimus balandžio 27 d. 5a klasės mokiniai lankėsi svečiuose pas būdvardį – spalvingiausią kalbos dalį. Pamokos pradžioje mokiniai klausėsi teksto ir bandė mintimis persikelti į spalvotą miestą, kuriame „namukai – kaip saldainiai, visokiausių spalvų ir atspalvių.“ Vaikai drąsiai reiškė savo mintis, pasakojo, jog aprašyti vaizdai priminė jiems pažįstamas vietas, o kiti pabandė įsivaizduoti, kur toji vieta galėtų būti. Kiekvienas pastebėjo, jog klausytame tekste pilte pasipylė būdvardžių gausa. O kaip be jų? Juk būtent ši kalbos dalis suteikia tekstui gyvybingumo, vaizdingumo, perteikia daiktų ypatybių įvairovę.

Remdamiesi mokytojos pateiktomis iliustracijomis mokiniai aiškinosi būdvardžių reikšmes, tyrinėjo, kuo ši kalbos dalis yra išskirtinė, patys formulavo apibrėžimą bei  gramatinius požymius. Pamokos pabaigoje, dirbdami porose, įvairiuose vadovėliuose ieškojo būdvardžių, pagal gramatinį nagrinėjimo planą juos apibūdino.

Mokydamiesi pažinti kalbos dalis mokiniai po truputį įsitikina, kad jos mūsų gyvenime labai svarbios ir reikalingos. Kalbos dalys būtų tarsi negyvos, jeigu tūnotų vien  tik žodynuose. Tik tekste kalbos dalys atgyja ir suteikia jam prasmę.

Lietuvių kalbos ir literatūros vyresnioji
mokytoja Inga Kukulskienė