Mokyklos g. 24, Švenčionėliai, LT-18220 Švenčionių r.
+370 387 31312
rastine@skmg.lt

Gimtojo krašto vingiais

Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazijos svetainė

Gimtojo krašto vingiais

Edukacinės išvykos papildo mokinių kasdienybę atradimais, bendravimu, naujais potyriais ir įspūdžiais. Mokydamiesi už mokyklos ribų, mokiniai gali teorines žinias pritaikyti praktikoje, pajusti gilesnę mokymosi prasmę. Tokios pamokos yra daug efektyvesnės, paveikesnės ir turi didesnę išliekamąją vertę.

6b ir 6c klasių mokiniai paliko mokyklinius suolus ir išvyko į edukacinę pamoką, kurios tikslas – rinkti informaciją apie tradicinius lietuvių amatus, gaminius, mitologinius personažus, vietovardžius. Mokiniai lankėsi Nalšios muziejuje, įdėmiai klausėsi muziejininkės pasakojimų, atskleidžiančių įdomių praeities paslapčių. Juk kiekvienam žmogui svarbu žinoti savo gimtojo krašto kultūrinį savitumą, istoriją bei tradicijas. Turėjome galimybę iš arčiau apžiūrėti istorijos, gamtos, archeologijos, amatų, verslų ir buities eksponatus. Šeštokus labiausiai sudomino senoviniai buities rakandai, dirbinių ir rankdarbių asortimentas. Šios netradicinės pamokos metu kiekvienas mokinys buvo įdarbintas ir turėjo savo pareigas, todėl turėjo įdėmiai klausyti pasakojimų, o svarbius dalykus pasižymėti užrašuose. Dar visai neseniai šeštokai per lietuvių kalbos pamokas domėjosi mūsų gimtojo krašto vietovardžių kilme, patys bandė kurti legendas ir padavimus. Vietovardžiai – vienas iš kultūros paveldo elementų, todėl mokiniams buvo smalsu pasiklausyti mus lydinčios gidės pasakojimų apie kai kurių Švenčionių krašto vietovardžių kilmę. Gidė pasidalino Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos mokinių sukurtais padavimais bei pasiūlė ir mūsų mokiniams atsiųsti savo sukurtus kūrinius. Buvo pažadėta apdovanoti geriausius padavimus.

Išvykos metu apsilankėme Sirvėtos regioniniame parke. Miškas visais laikais buvo saugus prieglobstis – giria maitino, rengė, šildė, teikė dvasios ramybę. Vaikščiodami pažintiniu mitologiniu taku apžiūrėjome 17 skulptūrų, kuriose įkūnytos senosios lietuvių dievybės ir mitologinės būtybės. Plačiau apie jas mokiniams papasakojo gidė, kuri žadino domėjimąsi senovės žmonių pasaulėjauta. Pasivaikščiojimas mitologiniu taku priartina žmogų prie gamtos, padeda pajusti praeities dvasią.

Šios kelionės metu mokiniai sužinojo, kokia svarbi buvo senovės lietuviams juos supanti aplinka. Sukauptos žinios pravers per technologijų bei literatūros pamokas.

Mokytojos Inga Šimkavičiūtė-Kukulskienė, Jelena Vaiškūnienė