Mokyklos g. 24, Švenčionėliai, LT-18220 Švenčionių r.
+370 387 31312
rastine@skmg.lt

Asmenybės charakterio ugdymas ekstremaliomis sąlygomis

Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazijos svetainė

Asmenybės charakterio ugdymas ekstremaliomis sąlygomis

Kada užauga žmogus? Kada subręsta suvokimas: o ką galiu ištverti aš? Ar man pavaldus baimės jausmas? Ar galiu išdrįsti priimti ne tik gyvenimo išbandymus, bet ir supratimą: galiu, nes reikia.

Spalio 22 d. Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazijos dešimtokams edukacinė integruota anglų, rusų kalbų ir etikos pamoka vyko Kauno IX forto muziejuje. Naujos patirtys, iššauktos istorinio tragizmo požemiuose, puiki gido paskaita, prisilietimas prie gyvybės gijų, nutiestų iš širdies į širdį instaliacijų dėka, žydų išgręžta išsigelbėjimo į laisvę gyvybės landa, tunelio gelmė ir kamerų siaubas palietė kiekvieno sąmonę.

Aptarę išgirstą informaciją ir pamatytus vaizdus, mokiniai įvardino po keletą charakterio savybių, kurios suteikė galimybę ištverti visus išbandymus kalėjime. Tikėjimas, ištvermė, valia ir kantrybė išliko varomąja jėga ir šių laikų asmenybės charakterio augime. Vertybes mokiniai išvertė ir į anglų, rusų kalbas. Sukūrė po keletą sakinių pamokos tema.

Vėliau vykome į Helovino parką, kur mokiniai išbandė save patirčių labirinte. Keistai pasijunti, kai tūkstantinėje eilėje sutinki smalsias akis, laukiančias savojo potyrio siaubo parke. Ekstremalių pojūčių troškimas vienodai gundo ir pradinuką, ir studentą, ir brandų senjorą. Išgąstis, šūksniai, cypimas netemdė vakaro žavesio, nes mokiniai norėjo patys patirti dirbtinai sukeltą baimės jausmą, adrenalino pojūtį.

Edukacinė kelionė pavyko. Mokiniai, bijoję tamsos, turėję uždarų erdvių baimę, įveikė save. Buvo ir riksmo, ir ašarų, ir prisipažinimų apie baimes, tačiau, nusišluostę ašaras, ėjo dar ne po vieną kartą išbandymų keliu. Kad suprastum savo baimių emocinio tono lygmenį, reikia pačiam patirti išbandymų paletę, išmokti priimti realybę ir skirti išdaigų būsenas.

Mokiniai susipažino su istorinių objektų paskirties prasme, muziejaus samprata, saugumu, kultūra ir įgavo verslo pradžiamokslio patirtį, nes vykdami namo kalbėjo apie Helovino parko įkūrimą ateityje savam krašte.

Kiekviena patirtis ugdo asmenybės charakterį, užgrūdina žmogų, suteikdama galimybę lengviau ištverti pasitaikančias problemas ir iššūkius.

Pamokos patirtis mokiniai įamžino lankstinuke trims kalbomis „Asmenybės charakterio ugdymas ekstremaliomis sąlygomis“. Asmenybės paveikslą sukūrė 10b klasės mokinė Gabrielė Jonė Šamšūraitė.

Mokytojos Jelena Rimkienė, Vilhelmina Urbonienė