Mokyklos g. 24, Švenčionėliai, LT-18220 Švenčionių r.
+370 387 31312
rastine@skmg.lt

Atvira etikos pamoka „Pakantos vardas – Tolerancija“

Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazijos svetainė

Atvira etikos pamoka „Pakantos vardas – Tolerancija“

2021 metų Tolerancijos dienos simbolis – Tolerancijos miestas, todėl lapkričio 16-ąją 9a klasėje vyko atvira etikos pamoka „Pakantos vardas – Tolerancija“, kurią vedė etikos mokytoja V. Urbonienė.

Pamokos uždavinys buvo istorinių faktų įžvalgose įprasminti naują Švenčionėlių miesto gatvių pavaizdavimą simbolinėmis vertybių išraiškomis ir simboliniais statiniais, sukurtame Tolerancijos mieste apgyvendinti ir save. Naudodamiesi patirtimi ir teorine medžiaga mokiniai išmoko vertinti Aristotelio teorinę draugystės sąvoką, apgyvendino 4 draugus šalia savų simbolinių namų.

Pamokos sužadinimui buvo atidengtos dvi skulptūros. Po skraistėmis slėpėsi istoriniai faktai. Vienas mokinys turėjo suplėšyti balto rankšluostinio popieriaus saitus, į kuriuos buvo įvyniotas. Paklaustas, ko labiausiai norėjęs būdamas po skraiste ir suvyniotas, atsakęs, kad laisvės, ir laikydamas rankose uždegtą žvakę paaiškino Prometėjo paskirtį žemėje primindamas, kad nebūna praeities. Antroji statula simbolizavo Švenčionėlių miesto praeitį, nes į maistinę plėvelę įvyniotas moksleivis laikė ant krūtinės istorinius faktus apie miestą. Išvaduotas pateikė informaciją, kurią mokiniai turėjo įsiminti ir naudodamiesi išmaniąja programėle pamokos eigoje įsivertino savo žinias. Tai buvo integracija su antika ir karjeros ugdymu. Istoriko-metraštininko darbą atliko Radminas Leleiva. Mokiniai gavo Švenčionėlių miesto planą, į kurį turėjo įrašyti 10 gatvių pavadinimų ir 3-5 statinius iš pateikto vertybių sąrašo. Pristatydami savo miestą turėjo paaiškinti, kas panaikina nematomas sienas tarp mūsų ir artimųjų, draugų, kolegų bei pažįstamų.

Sukūrę miestą, įrašę gatvių pavadinimus ir pastatę 3-5 statinius, mokiniai sukūrė savo credo.

Įsivertinimo metu paaiškėjo, kad pirmoje vietoje yra draugai kaip oras – bendravimo, antroje kaip vaistas – pagalbos, trečioje kaip maistas – naudos žmonės. Niekas nepasirinko draugų kaip ligos, pasak Aristotelio, neišvengiamumo žmonių.

Gatvėmis nugalėtojomis tapo: Sąžinės gamyklos, Gyvenimo mokyklos bei Tolerancijos skvero, o statiniais nugalėtojais – Laimės metro, Sąžinės gydykla ir Darbų salonas.

Pamokoje sukurti miesto žemėlapiai papuošė mokyklos stendą, skirtą Tolerancijos dienai.

Gražiausiu credo mokiniai išrinko: „Kad galėtum keliauti Laimės metro, padirbėk Sąžinės gamykloj, apsilankyk ir Darbų salone“.

Etikos mokytoja ekspertė Vilhelmina Urbonienė