Mokyklos g. 24, Švenčionėliai, LT-18220 Švenčionių r.
+370 387 31312
rastine@skmg.lt

Pilietiškumo pamoka

Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazijos svetainė

Pilietiškumo pamoka

Lapkričio 13 d. gimnazijos pilnut pilnutėlė aktų salė laukė Pilietiškumo pamokos ir svečių, kurie buvo pasižadėję šią pamoką pravesti. Jos tema – iššūkiai Lietuvai šimtmečiui artėjant. Atvyko Seimo nariai: Paulius Saudargas ir jo padėjėja Gintarė Skaistė, Laurynas Kasčiūnas, LSRPI vadovas Valentinas Stundys, Prisistadydami kalbėtojai pajuokavo, kad be daugelio kitų pareigybių, jie priklauso ir Šaulių sąjungai. Tai mes supratome kaip užuominą, jog valdžios politika saugiose ir pilietiškose jaunų rankose.

Pirmoji pašnekovė Gintarė Skaistė savo kalbą pradėjo Trakų pilies vaizdu – tarsi valstybe, kuri visada turi vidaus ir išorės priešų. Šiandien tas priešas modernus ir nelengvai atpažĮstamas, jis puikiai išsianalizavęs tautos ir jos piliečių silpnąsias vietas ir tuoj kyla į propogandinį karą. Šio karo ženklus reikia mokėti perskaityti ir nepasiduoti .

Valentinas Stundys pateikė skaudžią statistiką ir paaiškino mūsų gyvenimo skaudžiausią vietą – socialinę atskirtį, emigraciją. Aptartos pastarosios aktualijos, kaip antai, vieši rašytojos R.Vanagaitės ar dizainerio J. Statkevičiaus neapgalvoti pasisakymai auditorijose už Lietuvos ribų, paliudijo, kad priešas nemiega, o seka ypač ten, kur mes suabejojame savimi ar savo istorine atmintimi. Todėl pamokos refleksija buvo paprasta – kiekvienas turime mokytis tiek daug, kad kiekvienai savo Tėvynės sunkesnei dienai turėtume sunkų svarių darbų ir nuoširdžių jausmų bagažą, paliekamą pilietiškai čia, kur gyvename, lavinamės ir dirbame. Tuomet su lengvu bagažu galėsime keliauti…dairytis…pasilyginti…pasitobulinti.