Mokyklos g. 24, Švenčionėliai, LT-18220 Švenčionių r.
+370 387 31312
rastine@skmg.lt

European Youth Event – Europos jaunimo sambūris Strasbūre

Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazijos svetainė

European Youth Event – Europos jaunimo sambūris Strasbūre

Birželio 1–2 d. Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos mokinė, jaunoji žurnalistė Ramunė Vilkoitytė kartu su lyderių komanda iš Lietuvos svečiavosi rytų Prancūzijoje, svarbiausiame uoste prie Reino – Strasbūre, kuriame vyko trečiasis Europos jaunimo sambūris „EYE 2018“. Jo metu Europos Parlamento rūmai atvėrė duris 8 000 jaunų žmonių iš visos Europos Sąjungos ir kvietė juos diskutuoti su Europos politikais ir įvairių sričių ekspertais apie europines problemas, siūlant naujoviškus būdus joms spręsti.  Veiklos buvo skirtos 5 temoms: visuomenės amžiaus, turto skirtumų, Europos bendrumo, saugumo ir globalių iššūkių problematikai. Sambūrio metu dalyviai galėjo dalyvauti ne tik politinėse diskusijose ir seminaruose su Europos politikais, žinomais verslininkais ir pilietinės visuomenės atstovais, tačiau ir simuliacijų žaidimuose, idėjų laboratorijose bei festivalio „Yo!Festival“ koncertuose.

Kodėl net 8000 jaunuolių sugūžėjo praleisti savaitgalį į Prancūzijos rytus?

EYE siekia įtraukti jaunimą į politinių diskusijų sūkurį, rengia pokalbius su politikais, veda debatus, simuliacines parlamento sesijas, dirbtuves. Vien galimybė pamatyti savo dydžiu ir inovatiškumu stebinanačius parlamento pastatus yra pakankamai didelė priežastis atvykti čia. Visgi net ir politika nesidomintis jaunuolis nepastebi kaip įsitraukia ir susižavi tuo, kas vyksta tarp šių sienų. Bent jau aš susižavėjau tai tikrai. Susižavėjau jaunimo įsitraukimu į politikos aktualijas ir nuoširdžiais, o dažnai net ir karštakošiškais pasiūlymais. Tad vis dažniau kylantis klausimas, ar verta leisti balsuoti jaunimui nuo 16 metų, čia tapo viena įdomiausių diskusijos temų, o pats renginys tapo akivaizdžiu pavyzdžiu, kad Europoje tikrai turime politiškai aktyvaus jaunimo.

Kokios temos rūpi jaunimui?

Įvairios – kiekvienas atkeliavo su savomis bėdomis ir savais džiaugsmais.

Vieni didžiuojasi būdami europiečiais, kiti didžiuojasi būdami žemaičiais ir katalonais.

Vieni džiaugiasi, kokie pigūs ir kokybiški pas juos valstybėje maisto produktai – kiti verkdami pasakoja, kad įstojus į Europos Sąjungą nebegali išgyventi.

Vieni labiau pasitiki transatlantiniu saugumu, kiti Europos Sąjungos galimybėmis užtikrinti saugumą…

Vieni Rusiją mato, kaip priešą, kiti kaip partnerį…

Vieni gina pabėgelių teises ir pasisako prieš jų pirštų anspaudų skanavimą ir perdavimą kitoms valstybėms, kiti sako, kad visų mes neišgelbėsim…

Vieni sako, kad Europos Sąjunga pats sėkmingiausias geopolitinis projektas, kiti abejoja jos ateitimi…

Tačiau dauguma pritarė, kad šios skirtys netrukdo mums visiems drauge kurti Europos namus. Namus, kuriuose visi turėtų vienodas atsakomybes ir lygų balsą.

Padėka

Be galo džiaugiuosi turėjusi galimybę prisidėti prie didžiausio Europos jaunimo renginio, kuris kuria idėjas ateities Europai bei motyvuoja jaunus žmones veikti dar daugiau! Ačiū Švenčionių rajono savivaldybei už motyvaciją bei paskatinimą veikti bei dalyvauti šiame renginyje.