Mokyklos g. 24, Švenčionėliai, LT-18220 Švenčionių r.
+370 387 31312
rastine@skmg.lt

Lapkričio 6 -oji – Atšvaitų diena!

Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazijos svetainė

Lapkričio 6 -oji – Atšvaitų diena!

Kasmet rudens ir žiemos mėnesiais padaugėja eismo įvykiuose nukentėjusių pėsčiųjų ir dviračių vairuotojų, daugiausia tokios nelaimės įvyksta tamsoje. Todėl šiuo metu, ypač lapkričio, gruodžio ir sausio mėnesiais, labai svarbu, kad pėstieji, dviračių vairuotojai naudotų šviesą atspindinčias priemones, keliuose elgtųsi atsargiai ir atsakingai.
Atsižvelgdama į avaringumo padėtį ir eismo įvykių priežastis, Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos lapkričio 6-ąją skelbia Atšvaitų diena.

2013 m. Lietuvoje eismo įvykiuose žuvo 258 žmonės, tarp jų 98 pėstieji (tarp kurių 62 žuvo tamsoje) ir 18 dviratininkų (tarp kurių 5 žuvo tamsoje). 2013 m. lapkričio mėn. žuvo 38 žmonės, tarp jų 19 pėsčiųjų (tarp jų 13 žuvo tamsoje) ir 2 dviratininkai (abu žuvo tamsoje). 2013 m. gruodžio mėn. žuvo 19 žmonių, tarp jų 10 pėsčiųjų (tarp jų 8 tamsoje) ir 1 dviratininkas (žuvo tamsoje). 2014 m. sausio mėn. žuvo 28 žmonės, tarp jų 18 pėsčiųjų (tarp jų 12 tamsoje).
Kasmet rudens ir žiemos mėnesiais padaugėja eismo įvykiuose nukentėjusių pėsčiųjų ir dviračių vairuotojų, daugiausia tokios nelaimės įvyksta tamsoje. Todėl šiuo metu, ypač lapkričio, gruodžio ir sausio mėnesiais, labai svarbu, kad pėstieji, dviračių vairuotojai, vadeliotojai naudotų šviesą atspindinčias priemones, keliuose elgtųsi atsargiai ir atsakingai.
Atsižvelgdama į avaringumo padėtį ir eismo įvykių priežastis, Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos lapkričio 6-ąją skelbia Atšvaitų diena.

Šios dienos akcijos tikslas:
populiarinti šviesą atspindinčių priemonių naudojimą, atkreipti visuomenės dėmesį, kad kelyje tamsoje pėstieji, dviratininkai ir vadeliotojai šias priemones visada teisingai naudotų;
paskatinti žmones pasirūpinti, kad jie patys ir jų šeimų nariai namuose laikomus atšvaitus naudotų būtent kelyje tamsoje;
mažinti eismo įvykių skaičių su pėsčiaisiais, dviratininkais ir vadeliotojais tamsoje.
Atšvaitai – paprasta ir efektyvi priemonė, užtikrinanti pėsčiųjų, dviratininkų, motociklininkų ir kitų eismo dalyvių saugumą prieblandoje ar tamsiu paros metu. Tyrimai rodo, jog net 90 proc. informacijos apie nuolatos besikeičiančias eismo sąlygas vairuotojai priima akimis.
Todėl ypač tamsiai apsirengę pėstieji ar dviratininkai pablogėjus matomumui gali būti vairuotojų laiku nepastebėti. Nereikia pamiršti, kad saugumas dažnai priklauso nuo matomumo.
Tamsiuoju metu prašome nešioti šviesą atspindinčias priemones (atšvaitus, liemenes ir pan., naudoti žibintuvėlius) bei laikytis teisingo jų nešiojimo taisyklių:
juostinius atšvaitus nešioti ant rankos, dviratininkai juos turi dėvėti ant kojos;
pakabinamus atšvaitus prisegtus viršutinėje drabužio kišenėje einant keliu tamsoje iš kišenės išimti ar prisegti dešinėje pusėje, atšvaitus dėvėti automobilio žibintų aukštyje, neuždengti atšvaitų krepšiu, rankine ir pan.
Atšvaitas efektyvus ir naudingas tada, kai jį gerai apšviečia transporto priemonių šviesos.
Būtina suvokti, kad tamsiu paros metu pėsčiasis be atšvaito kelyje yra pamatomas likus 50 m iki jo, tuo tarpu šviesą atspindintį elementą vairuotojas gali pastebėti net iki 150 m atstumu.
Atšvaitas – kiekvieno iš mūsų matomumo ženklas tamsiame kelyje!
Saugokime save, raginkime tai daryti namiškius, draugus ir bendradarbius, gerbkime vairuotojus ir naudokime visas šias priemones avarinėms situacijoms keliuose nepasikartoti.

Parengta pagal Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos