Mokyklos g. 24, Švenčionėliai, LT-18220 Švenčionių r.
+370 387 31312
rastine@skmg.lt

Paminėta Tarptautinė raštingumo diena

Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazijos svetainė

Paminėta Tarptautinė raštingumo diena

Rugsėjo 8-ąją minima Tarptautinė raštingumo diena. Jos minėjimą kasmet inicijuojanti UNESCO komisija siekia, kad raštingumo skatinimas būtų laikomas svarbiu nacionalinės ir tarptautinės politikos klausimu. Nepaisant to, apskaičiuota, kad daugiau nei 790 milijonų suaugusių žmonių pasaulyje negeba skaityti, rašyti ar dalyvauti savo bendruomenės gyvenime kaip visaverčiai jos nariai.

Raštingu  vadinamas ne tik mokantis rašyti ir skaityti žmogus. Kalbininkai dar pasakytų, kad jis turi sugebėti rašyti ir kalbėti taisyklingai. Kalba – vienas svarbiausių tautos požymių greta istorijos ir papročių. Norint, kad ji gyvuotų, reikia išsaugoti jos vartojimą, siekti visuotinio raštingumo. Šiame
globaliame pasaulyje kalbėdami, skaitydami įvairiomis kalbomis neturėtume pamiršti gimtosios.
Lietuvių kalba – viena sunkesnių pasaulio kalbų, tad nenuostabu, kad jos turtingas žodynas turi ir tokių žodžių, kuriuos vartojame ne kasdien. Tad klaidų gali padaryti ir raštingiausieji. Kalbai pažinti, mokėti ribų nėra. Juk raštingam žmogui lengviau pažinti pasaulį – toks žmogus gali jaustis laisvas
bendraudamas, dirbdamas ir kurdamas.
Minėdami šią dieną gimnazijos 5-8 klasių mokiniai padarė skirtuką, ant kurio užrašė, jų manymu, sunkiausios rašybos lietuvišką žodį.
9-12 klasių mokiniai dalyvavo raštingiausio mokinio konkurse. Smagu, kad nelengvą diktantą įveikė nemažai gimnazistų:
Rugilė Ch. 9a, Raminta M. 9a, Raminta Č. 9a, Mykolas B. 9a, Radminas L. 9a, Augustė C. 9b, Gabrielė Jonė Š. 10b, Kęstutis K. 10b, Austėja J. 11b, Karolina J. 11b, Raminta M. 11b, Greta N 11b, Dominik S. 11b.
Sveikiname ir linkime visiems būti raštingiems!

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Andžela Zenkevičienė