Mokyklos g. 24, Švenčionėliai, LT-18220 Švenčionių r.
+370 387 31312
rastine@skmg.lt

„Kartu paskaitykim knygelę“

Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazijos svetainė

„Kartu paskaitykim knygelę“

Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazijos 1a ir 1b mokiniai (mokytojos D. Taluntienė, A. Maliavkienė) sausio 16-23 d. dalyvavo tarptautiniame projekte „Kartu paskaitykim knygelę“.

Projektą organizavo bei koordinavo Kelmės „Kūlverstuko“ lopšelio-darželio specialioji pedagogė ir logopedė Gilija Gajauskienė.

Projekto tikslas – skatinti šalies ir užsienio lietuvių vaikų skaitymą bei domėjimąsi lietuvių rašytojos Evelinos Daciūtės kūryba, ugdyti kūrybiškumo ir komunikavimo kompetencijas. Skatinti pradinių klasių mokinius skaityti knygas, lavinti jų literatūrinį raštingumą, ieškoti žaismingų, neįprastų ir patrauklių mokiniams knygų skaitymo būdų.

Projekte dalyvaujantys mokytojai gerąją patirtimi, veiklų akimirkomis dalijosi Facebook platformos uždaroje grupėje „Kartu paskaitykim knygelę“.

Savaitę mokytojos kartu su mokiniais skaitė pirmokams knygas „Lapė yra laimė“, „Meškių istorijos. Lubinų labirintas“, „Drambliai ėjo į svečius“, „Meškiai eina į mokyklą“. Mokiniai vartė knygas, grožėjosi iliustracijomis, patys lipdė, lankstė, piešė, klijavo labiausiai patikusius veikėjus. Matematikos pamokoje skaičiavo dramblius. Gebantys skaityti- skaitė namuose ir draugams klasėje, bibliotekoje.

Ketvirtadienį, sausio 19d. pirmokai lankėsi Švenčionėlių miesto bibliotekoje. Eidami prisiminė knygą „Drambliai ėjo į svečius“, stengėsi eiti tvarkingai, drausmingai- nepamesdami nei vieno ir neatsilikdami nuo draugų. Bibliotekoje susipažino su dar viena E. Daciūtės knyga „Paslapčių paslaptis“. Išklausė įrašus su pačios autorės skaitomais eilėraščiais „Sapnas“, „Kažkur“, „Pykčio šokis“. Kiekvienas nulipdė iš plastilino savo „Kažkuriuką“.

Mokiniai diskutavo klasėse ir namuose, kas yra laimė, gėris, draugystė, mokykla. Dalinosi savo patirtais įspūdžiais, išgyvenimais. Dauguma mokinių susidomėjo knygelėmis ir panoro savarankiškai jas perskaityti. Keli mokiniai radę savo namų bibliotekėlėje E. Daciūtės knygelių, mielai paskolino jas  paskaityti klasiokams.

Smagus skaitymas kartu lavina mokinių literatūrinį raštingumą, skatina vaikus tapti skaitančiais. Projektas baigėsi, bet noras skaityti liko. Lauksime naujų knygelių ir susitikimų su įdomiais veikėjais.