Mokyklos g. 24, Švenčionėliai, LT-18220 Švenčionių r.
+370 387 31312
rastine@skmg.lt

Prašom stot, teismas eina!

Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazijos svetainė

Prašom stot, teismas eina!

Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju, gimnazijos IIb klasės mokiniai sužinojo lankydamiesi Vilniaus regiono apylinkės teismo Švenčionių rūmuose. Teismo rūmuose moksleivius priėmė teisėjas Anatolij Januševskij. Susitikimas vyko posėdžių salėje. 

Sužinojome, kad mantija ir ženklas yra teismų teisėjų valdžios, vykdančios teisingumą, simboliai. Jie reiškia teismų valdžios išskirtinumą – išskirtinę teisėjo veiklos svarbą bei teisingumo vykdymą. Norint tapti teisėju reikalingas aukštasis universitetinis išsilavinimas. Teisės studijos trunka penkerius metus. Jas baigus įgyjamas magistro laipsnis, tačiau teisėju dar netampama. Norint pretenduoti į teisėjo poziciją, reikalingas penkerių metų teisinio darbo stažas. Įgijus darbo patirtį, jau galima laikyti pretendentų į teisėjus egzaminą, tačiau norit jį laikyti, privaloma pasitikrinti sveikatą bei būti nepriekaištingos reputacijos LR piliečiu bei užpildyti privačių interesų deklaraciją. Atitikus visus kriterijus, laikomas pretendentų į teisėjus egzaminas. Jį sudaro teorinė ir praktinė dalis. Egzaminas nelengvas, nes mokomoji medžiaga apima Lietuvos bei Europos teisę. Išlaikius egzaminą jau galima tapti pretendentu į apylinkės teismo teisėjo pareigas. Pretendentas į teisėjus – dar ne teisėjas. Jis dar turi dalyvauti darbo konkurse ir komisija, išanalizavusi pretendento asmenines savybes, darbo patirtį, vadovavimo įgūdžius, įvertina tinkamumą eiti teisėjo pareigas. Kvietimą tapti teisėju suteikia Lietuvos Respublikos Prezidentas. Jis ir yra teisėjo darbdavys. Gavus kvietimą dirbti iš Prezidento, pretendentas tampa teisėju. 

Taigi, kelias nuo teisės studijų iki teisėjo darbo labai ilgas. Reikia atsiminti, kad norint tapti teisėju, reikia ne tik daug ir gerai mokytis, bet ir turėti daug valios ir ryžto. Teisėjo darbas reikalauja milžiniškos atsakomybės, kruopštumo, pareigingumo. 

Moksleiviai susipažino su sulaikytų teisiamųjų laukimo patalpa.