Mokyklos g. 24, Švenčionėliai, LT-18220 Švenčionių r.
+370 387 31312
rastine@skmg.lt

Spalio 14-oji – Gimnazijos diena

Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazijos svetainė

Spalio 14-oji – Gimnazijos diena

Gimnazijos diena – tai gimnazijos bendruomenės vienybės, buvimo kartu, susitelkimo ir pasididžiavimo diena. Tai ir karaliaus Mindaugo vardo diena. Šią dieną prasminga visiems – mokiniams, mokytojams, darbuotojams, tėvams, vadovams – atverti sielas kalbėjimui apie dabarties pasiekimus ir iššūkius, ateities galimybes, apie žmogaus augimą ir jo būties prasmingumą.

G. Nalivaikos fotoreportažas

Spalio 14-oji prasidėjo gražiu saulėtu rytmečiu mokyklos stadione. Į vieningą eilę rikiavosi mokiniai, mokytojai, tėveliai, mokyklos darbuotojai. Visą bendruomenę pasveikino mokyklos vadovės. Jų gražių palinkėjimų įkvėpti, gimnazijos vėliavos vedini, darnia eisena nužingsniavo visi į Švenčionėlių Švč.Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčią, kur buvo meldžiamasi už gimnazijos bendruomenę. Šv.Mišių metu buvo pašventinta gimnazijos vėliava, gimnazisto ženklelis ir visų klasių, ne vieną savaitę su meile ir atsakomybe kurti, herbai – emblemos – klasės išskirtinumo ir vieningumo simboliai, įpareigojantys kilniems poelgiams ir geriems darbams. Šv.Mišiose skambėjo giesmės, kurias atliko specialiai šiai progai susibūręs mokinių, mokytojų ir tėvelių choras.

Po Šv.Mišių gimnazijoje vyko mokinių, mokytojų ir tėvų diskusijos, esamų ir buvusių gimnazijos mokinių susitikimai, netradicinės istorijos pamokos. Visi norintys galėjo įsiamžinti prie gimnazijos foto sienos, palikti nuoširdų žodį Palinkėjimų knygoje, pasivaikščioti gimnazijos koridoriais, išpuoštais mokinių dailės darbais, stabtelėti prie kabinetų durų ir paskaityti prasmingų minčių, kurias kaip slaptą žinutę šventės išvakarėse gavo kiekviena klasė. Teatralizuota istorijos pamoka 5-12 klasių mokiniams vyko aktų salėje. Ant scenos pasirodė ir pats Mindaugas su svita. Kaip priesakas ir pažadas ateičiai kelis kartus nuskambėjo mokinių darniai skanduojami žodžiai: ,,Tegul kiekvienas gimnazistas karališką karūną širdyje nešios“. Pradinių klasių mokiniams istorijos pamoką vedė vyresniųjų klasių gimnazistai. Mažieji sužinojo, kaip kūrėsi gimnazija, kokia buvo Lietuva karaliaus Mindaugo laikais, turėjo progą atsakyti į klausimus, įsivertinti. Istorijos žinių įkvėpti mažieji piešė karalių Mindaugą ir savo spalvingais darbeliais papuošė gimnazijos erdves. Klasėse tuo metu vyko susitikimai su buvusiais gimnazijos mokiniais. Gausus būrys žavių absolventų stebino savo išradingumu, erudicija, žavėjo pasakojimais apie asmeninį gyvenimą, dalinosi profesine patirtimi, stebino ir motyvavo noru ir siekiu mokytis vis naujų dalykų, su gimnazistais ieškojo atsakymų į klausimą, kuo mokykla svarbi žmogui? Mokinių, mokytojų ir tėvelių diskusijose ,,Kokios mokyklos norime?“ buvo svarstoma, kas yra gera mokykla, kaip motyvuoti mokinius, kiek tėvai gali įtakoti ugdymosi procesą. Tėveliai džiaugėsi galimybe kartu su savo vaikais susėsti mokykloje prie vieno suolo, vildamiesi, kad tokie susitikimai taps gražia tradicija.

Gimnazijos dieną vainikavo šventinė popietė ,,Aš – Mindaugietis“. Sporto salėje pradinių klasių mokiniai dainavo, šoko, žaidė ir improvizavo, sulaukė gimnazijos vadovų apsilankymo, pasveikinimo žodžių ir saldžių dovanų. Vyresniųjų klasių mokiniams popietė ,,Aš – Mindaugietis“ vyko aktų salėje. Popietėje dalyvavo ir jautrų sveikinimo žodį tarė Švenčionių rajono savivaldybės meras, buvęs šios mokyklos mokinys, Rimantas Klipčius. Plojimais buvo sutikti mero patarėja Teresa Sansevičienė, viena iš gimnazijos klasių

Švenčionėliuose kūrimo idėjos įgyvendintojų, mero patarėjas Erikas Demidovas, savivaldybės tarybos nariai – Janina Deveikienė ir Rimas Klipčius. Gimnazijos bendruomenę su švente pasveikino direktoriaus pavaduotoja, laikinai einanti direktoriaus pareigas, Rita Gasparevičienė. Ji linkėjo kiekvienam turėti šiandien ir kasdien po mažytį saulės spindulėlį savo delne ir širdyje, ir nešti jį kaip tiesą, kaip tikėjimą ir viltį, kad tolimesni gimnazijos gyvavimo metai bus kupini įsimintinų akimirkų, naujų idėjų, prasmingų darbų. Padėkomis ir piniginėmis premijomis buvo apdovanoti geriausiai besimokantys, aktyviausi ir stropiausi gimnazijos mokiniai. Padėkos įteiktos aktyviausiai ugdymo procese dalyvaujantiems ir gimnazijos gerovę kurti padedantiems tėveliams, darbščiausiems ir vyriausiems gimnazijos darbuotojams, mokyklos rėmėjams. Padėkas gavo ir klasės, geriausiai išsprendusios kryžiažodį apie mokyklą. Šventinę nuotaiką skleidė mokinių atliekami šokiai, pasididžiavimo jausmą kėlė mokinių muzikavimas, jaudino nuoširdžiai atliekamos jų pačių kūrybos dainos. Išsiskiriant visoms klasėms buvo įteiktos saldžios dovanos.

Šventė baigėsi, bet vienybės dvasia, tvyrojusi jai ruošiantis, ir bendrystės jausmas, sklandęs jos metu, tegul neleidžia pamiršti, kad Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazija ypatinga, nes paženklinta didžio vado, suvienijusio žemes ir įkūrusio Lietuvos valstybę, vardu. Mindaugo vardas įpareigoja būti stipriems, vieningiems, išmintingiems ir ištikimiems savo gimnazijai, savo kraštui, savo tautai, savo valstybei, įpareigoja būti šviesios ateities kūrėjais.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė
Ramunė Bankauskienė