Mokyklos g. 24, Švenčionėliai, LT-18220 Švenčionių r.
+370 387 31312
rastine@skmg.lt

Renesanso idėjų atspindžiai Lietuvos kultūroje ir literatūroje

Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazijos svetainė

Renesanso idėjų atspindžiai Lietuvos kultūroje ir literatūroje

11a ir 11b klasių mokiniai dalyvavo netradicinėje pamokoje-ekskursijoje „Renesanso idėjų atspindžiai Lietuvos kultūroje ir literatūroje“. Edukacinė išvyka – įvadas į pamokų ciklą „Renesansas ir reformacija Lietuvos kultūroje, istorijoje ir literatūroje“.

Dalyvaudami edukacinėse veiklose mokiniai rinko medžiagą kūrybiniams projektams „Radvilos-Renesanso kultūros kūrėjai“. Dirbdami grupėmis mokiniai rinko verbalinę ir neverbalinę informaciją. Ekskursijos po Kėdainių senamiestį „Renesansas ir reformacija. Miestietiškoji kultūra Kėdainiuose“ metu mokiniai kaupė reikiamą informaciją. Gidė pristatė daugiakultūrio Kėdainių miesto istorinę patirtį. Mokiniai susipažino su XVI a. Renesanso idėjomis, tradicijomis, religija. Reformacijos idėjoms šiame regione plisti padėjo savita religinės tolerancijos atmosfera. Kėdainiuose gajos Radvilų giminės tradicijos sudarė sąlygas protestantizmo idėjoms plisti Lietuvoje. Mokiniai lankėsi evangelikų liuteronų bažnyčioje, evangelikų reformatų bažnyčioje ir kunigaikščių Radvilų mauzoliejuje, klausėsi paskaitos apie reformacijos judėjimą XVI a. Europoje ir Lietuvoje.

Gimnazistai fotografavo bei filmavo reikiamus objektus. Surinktą medžiagą aprobavo ir sistemino. Su projektų vertinimo kriterijais buvo supažindinti anksčiau. Pasirinkę tinkamą pristatymo formą rengė grupių projektus. Parengtus kūrybinius darbus pristatė kitą pamoką. Grupių projektuose dominavo vizualinė temos išraiška. Kai kuriuose darbuose atsiskleidė individualus mokinių žvilgsnis į Renesanso epochą. Aktualizuoti skirtingi epochos bruožai: architektūros ypatumai, požiūris į kalbą, į žmogaus ir Dievo santykį. Išryškintas reformacijos, ypač Radvilų, indėlis į Lietuvos kultūrą.

Mokytojos Asta Činčikienė, Alė Krinickienė, Ona Orechovienė